DUST  Matmarknad


Matutdelning och hantering kallad intendenturen

DUST matmarknad fungera så att byn hämtar mat gemensamt varje dag och  varje by måste utse en eller två matansvariga som kan hålla reda på volymer av den mat man ska hämtas samt hålla reda på eventuella mat -allergier och preferenser. Den/dom  ansvariga  får lägga lite extratid på just detta med mathanteringen . Till sin hjälp har man DUST receptbok med uträkningar av hur mycket av varje råvara som behövs för att laga maten i byn den dagen som man hämtat maten för. Man hämtar maten på förmiddagen mellan 9.30 – 11.00, och denna mat ska räcka fram till nästa dags hämtning och så rullar det på under veckan.

Den matansvarige får naturligtvis ta med sig en patrull att ha som hjälp vid mathämtningen, men tänk på att för många personer ger trängsel på matmarknaden.

Första dagen har vi ett informationsmöte för byarnas matansvariga innan första uthämtningen . Vi går igenom tankar och idéer kring DUST matmarknad, vår förhoppning är att alla ska känna sig trygga i detta system.

På lagret där man hämtar maten är det mesta självplock från stora förpackningar vilket innebär att plastburkar och andra förvaringssaker ska medföras i riklig mängd. Tanken är att hela lagret ska fungera som en stor saluhall, där man tar vad man vill ha och behöver. Vi brukar säga, tänk på att det ska räcka till alla. Därför är det viltigt att följa receptens mängdberäkningar och då brukar det  fungera bra . men anpassa efter eran by.

Livmedel som finns tillgängligt är de som passar dagens matsedel, så med hjälp av dessa livsmedel får ni gärna laga era egna recept ,men tänk på att vi troligtvis inte har mera än de livsmedel  som är tänkta till dagens recept hemma. Dock försöker vi ha valmöjlighet på potatis, ris och pasta, gott om frukt och grönt att välja på mm..

I kryddboden finns tillgång på olika smaksättare för att ge er ett komplett kök. Här inne sitter även personen som har hand om er specialkost till byn.

Vi vill inte att ni hamstrar mat på byn utan bara tar så att det räcker till nästa hämtning, på det sättet kommer livsmedlen  alla till del och minimalt med svinn av förstörda livsmedel sker.

Våra livsmedel kommer att vara kravmärkta och ekologiska i så lång utsträckning som det går både när det gäller tillgång och kostnad.

Vissa varor kommer att finnas till försäljning t.ex. ingredienser till tårta m.m. fråga intendenturen.

En snabbrepris:

 • Mathämtning varje lägerdag  kl. 9:30 och 11:00,för att hämta byns mat för det kommande dygnet. Ankomstdagen sker mathämtning på eftermiddagen efter informationsmötet.
 • Man räknar själv fram hur mycket mat byn behöver, varje by justerar så att volymen blir så bra att  ingen behöver gå hungrig. Man kan antingen laga dom föreslagna recepten eller sitt egna alternativa recept.
 • På matmarknaden kommer det att finnas allt från kryddor, oljor, pasta/potatis, grönsaker, frukt, mm.
 • Våra funktionärer på intendenturen hjälper gärna till.
 • Det man behöver ta med sig är egna burkar/bunkar med tätslutande lock för att mäta upp i samt kunna förvara livsmedel i byn.
 • När man är på matmarknaden så fyller man på skafferiet för byn med mjölk, bröd, pålägg, kaffe mm.  Tänk på att det ska räcka både till kvällsfika och frukost.
 • Vid varmt läger kommer kylbilen ha extra öppet för uthämtning på morgon och kväll. Tid anslås.
 • Man hämtar specialkosten samtidigt som övriga maten.
 • I varje mattält, och varje bil kommer det att finnas en funktionär från INTENDENTUREN som kommer att hjälpa er.
 • Viktigt!Ta inte mer än vad som går åt i byn det kommande dygnet (hamstra inte!) ,så  räcker det till alla.
 • Ni kommer att få en receptbok med fler förslag i när ni checkar in, och där i har ni hela veckans matsedel.

Har ni frågor/funderingar  om mat så fråga oss  gärna på intendenturen!

Bon Apetit!