Kårbrev 2


Till alla kontaktpersoner för DUST 2018

Sommarn kommer allt närmare med gröna träd, längre ljusare dagar och allt varmare temperaturer. Snart (om 88 dagar, 12 timmar och 51 minuter enligt hemsidan) börjar DUST 2018 och vi är redo! Eller?!?

I denna kårinformation finns mycket praktisk information kring lägret. Vi kommer dock löpande att komplettera denna med information på hemsidan, så försök att regelbundet gå in och uppdatera er på vad som händer. Kolla även in vår FAQ där många frågor av ”allmännyttig karaktär” publiceras.

Har ni några frågor kan ni alltid fylla i ett kontaktformuläret HÄR så återkommer vi. Och kom ihåg – TILLSAMMANS gör vi det bättre!

T-shirts

De kårer som ännu inte fyllt i antal och storlek på deltagarnas t-shirts ska göra detta omgående. Kostnaden för t-shirts ingår i deltagaravgiften.  T-shirtarna delas ut i början av lägerveckan för att kunna användas under lägertiden.

Information till scouterna

Då kommande information till scouterna måste anpassas efter respektive kårs upplägg kommer DUST-lägret inte att ta fram något gemensamt lägermeddelande 2 utan respektive kår får själva sammanställa matnyttig information om avresetider, packlistor mm. Det finns en logga på hemsidan som ni gärna får använda i er kommunikation. Mycket information till deltagarna finns också HÄR!

Fakturering/betalning

Kårerna kommer att faktureras deltagaravgifterna under maj månad. Eventuell återbetalning av avgifter sker endast mot läkarintyg.

Lägerplats

Det finns kårer som har önskemål om att bo tillsammans med andra kårer. Lägret kan inte garantera att vi kan tillmötesgå alla önskemål men vi ska göra vårt bästa. Byindelning kommer att publiceras på hemsidan under maj månad, placering får man vid ankomst till lägret.

Då vi kommer att vara många deltagare på lägret ber vi kårerna att se över hur ni fördelar era scouter i tälten. Helst ser vi att man använder sig av större patrulltält där man sover många scouter på ”liten” yta. Det gäller också de ledare och föräldrar som följer med. Som läger kan vi inte garantera att man får plats med ett tält per ledare/förälder utan man kanske måste acceptera att man får dela tält med andra. Ni som varit på DUST tidigare vet att det sluttar rätt rejält på sina ställen och vi får försöka använda våra kreativa förmågor för att få en så bra lägervecka som möjligt.

Vi kommer att erbjuda slanor att bygga med, ved att elda med och vår ambition är att vi ska kunna erbjuda påfyllnad av gasol under veckan. Vi kommer dock inte att sälja någon gasol på lägret.

När det gäller sopsortering och kompost ber vi er hålla utkik efter information i kommande inlägg.

In- och utryckning

Inryckning kommer att kunna ske kl 10:00 – 13:00 på lördagen 28/7. Då det kommer att vara mycket trafik under en kort period på smala vägar så kan det förekomma köer. Vänligen respektera angivna tider då vi har funktionärer på plats just under de klockslagen.

Har ni deltagare som ska hämtas i samband med utryckningsdagen så rekommenderar vi att föräldrar/anhöriga kommer tidigt på morgonen för att undvika alla köer med bussar.

Transporter (material och deltagare)

Transport av material till lägret kan ske från och med fredag lunch till och med kl 9:00 på inryckningsdagen. Efter det kommer deltagarna att anlända och då vill vi INTE ha några bilar på lägerområdet. Kårens lägermaterial kan packas och transporteras på pall men kommer då att lastas av i direkt anslutning till vägarna, vi har inte tillåtelse att transportera något ut på ängarna. De kårer som levererar sitt material med kärra/mindre lastbil kommer att behöva ställa av denna på lägrets parkering på Stenkällegården till en självkostnad på 50 kr/fordon och dygn.

Vi kommer att vara många deltagare som tar sig till och från lägret under lördagarna och vi ber er respektera de ankomsttider som gäller. Vi ser helst att deltagarna kommer med buss. Information om hur ni tar er till och från lägret kommer närmare lägertiden. Då det är smala vägar kommer vi att tillämpa enkelriktning och det är bra om alla kårer följer detta. Det är i princip omöjligt att mötas två bussar på vägarna i Tiveden!

Parkering för deltagare och funktionärer kommer att ske på Stenkällegården till en självkostnad på 50 kr/fordon och dygn. INGA fordon utan tillstånd får parkeras på lägerplatsen!

Kiosk och kontanthantering

På lägret kommer det att finnas kiosk och café där deltagare och besökare kan handla. Tyvärr har vi inte möjlighet att ta kort eller Swish i kiosker eller caféer så vi kommer enbart hantera kontanter. Det kommer finnas möjlighet för ledare att via kortdragare (och möjligtvis Swish) ta ut kontanter i Info om man skulle behöva.

Mathantering

Första lunchen ska kåren stå för själv. Det är enkelt att be deltagarna ta med matsäck eller om kåren har med korv med bröd, soppa eller liknande.

På DUST hämtar kårerna själva sina matvaror. Det är bra om kårerna kan utse en eller två matansvariga som är med vid mathämtningen. Mathämtning sker varje dag mellan 9:30-11:00 och då hämtar man mat för det kommande dygnet. Tänk på att inte hamstra utan bara hämta det behov man har till nästa mathämtning. På matmarknaden kommer det att finnas allt från kryddor, oljor, pasta/potatis, grönsaker, frukt, mm.

Kåren beräknar själv vilka mängder mat man behöver och väger/mäter upp dessa. Det är viktigt att kårerna har med påsar, byttor och lådor att ta matvarorna i. Stora plastkassar (ex IKEA-påsar) är bra för bröd, större plastlådor är bra att ta mejeri samt rot- och grönsaker i, godis- och glasslådor är perfekt för torrvaror som havregryn och socker och plastpåsar är bra för pasta.

Kåren kommer att få en receptbok med fler förslag i när ni checkar in, och där i har ni hela veckans matsedel. Menyn består oftast av en ”snabbare” maträtt och en som kräver lite mer arbete. Utifrån kårens program för dagen kan kåren välja vilken rätt man tillagar till lunch respektive middag. Då vi är många deltagare på lägret kommer vissa av programpasset inkräkta på lunchtiden vilket innebär att kåren efter bästa förmåga får planera och tillaga maten. Ibland kanske ledarna/föräldrarna får hjälpa till i större utsträckning. Försök dock planera matpatruller efter schemat då vi gärna ser att matlagningen ska vara en del av scouternas aktiviteter.

Lägret kommer att hantera byte av kylklampar. Det är viktigt att kårerna paketerar kylklamparna i påsar märkta med kårens/byns namn så att de inte sammanblandas med andra. Ha gärna med dubbla uppsättningar så att ni ständigt att en uppsättning kylda.

Mer information om mathanteringen hittar ni HÄR!

Sjukvård

Lägret kommer att ha sjukvårdsutbildad personal i funktionärsstaben men vi ser helst att det mesta av lindrigare karaktär hanteras på byn. Vi ber alla kårer ta med och använda handsprit på byarna. Av erfarenhet vet vi att det är mycket getingar på lägerområdet vilket kan vara bra att vara förberedd på.

Bad och dusch

Det finns inga duschar för deltagare på lägerområdet utan det är bad eller dusch på byn som gäller.

Besök

Området runt lägret har nyligen blivit nationalpark vilket minimerar våra möjligheter till parkering. Givetvis får föräldrar och anhöriga komma och hälsa på men det kan hända att man får gå en bit. Vi har därför tagit bort rekommendationen om specifik besöksdag.

Om möjligt uppmuntrar vi besökare att parkera vid huvudentrén till nationalparken och vandra till och från lägret. Då får man uppleva både den fina naturen i nationalparken OCH lägerlivet.

Brev och Telefon

Det kommer att finnas möjlighet att skicka brev till lägret och det kommer även att finnas en lägertelefon som man kan ringa till. Vi ser dock att föräldrar i första hand kontaktar den egna kåren. Adress och telefonnummer meddelas på hemsidan senare.

Mobiltelefoner/laddning

Mottagningen på lägret är mindre bra så man ska inte räkna med att nås 24/7. Lägret kommer att erbjuda kårer att ladda sina mobiltelefoner i en s.k. mobillåda som kårerna själva tar med.

Radio

Det kommer att sändas lägerradio på lägret. Kåren får gärna ta med en liten radio att lyssna på i byn.

Säkerhet på lägret

Vid inryckningen kommer kårerna tilldelas ett välkomstpaket där bland annat information om säkerhet på lägret finns med. Vi ber er respektera och följa detta.

Trygga möten

Enligt Scouternas policy ska alla ledare inom scouterna gå kursen Trygga Möten. Detta gäller även föräldrar som deltar på lägret. Dock har Scouterna ett problem då man måste vara medlem för att få inloggningsuppgifter till webkursen. Vi har påtalat detta för Scouterna som ”tittar på problemet”.

Programinformation

För er som varit på DUST tidigare så känner ni igen mycket av programmet men vi har en del nyheter.

För att hålla er uppdaterade med det senaste så rekommenderar vi att kåren löpande går in HÄR för att hitta information om respektive ålderskategoris program. Har ni frågor? Fyll i ett kontaktformulär HÄR eller kontakta verksamheten direkt.

Spårarprogrammet

Spårarna kommer att få testa på aktiviteter som Ursamins glänta, hantverk, aktivitetslådor samt gå ett kortare spår.

Spårarprogrammet kommer använda sig av spårarledare och spårarföräldrar som funktionärer på aktiviteterna, mer information kommer att ges på det informationsmöte som hålls för en spårarledare/kår kl 9:30 eller 10:30 på söndagen (man väljer vilket möte som passar kåren bäst).

Spårarlägret kommer att hålla på till kl 14:30 på tisdagen. Lägret för spårarna avslutas med en gemensam avslutningsceremoni kl 13:30. 

Upptäckarprogrammet

Upptäckarna kommer att få testa på aktiviteter som Trollstigen, Fatabursleden, Stubbelöpet, Rövarstråten, aktivitetslådor, vattenpass med kanot och hantverksbyn.

Den typiska upptäckarpatrullen bör bestå av 4-7 scouter. Detta är det antal som aktiviteterna är anpassade för och det antal som gör att alla upptäckare får mest ut av varje spår. Varje patrull måste ha ett patrullnamn, helst ett patrullrop och förhoppningsvis också en patrullflagga.

Varje upptäckarpatrull behöver ta med sig trangiakök till dagsvandringen.  Bränsle (t-sprit, gas) och tändstickor står lägret för. 

Precis som tidigare läger behövs hjälp med punktinsatser i form av dagsfunktionärer under lägertiden. Vi hoppas att vi med webbens hjälp ska ha mycket mer klart när vi kommer till lägret. Prata därför med dina byledarkompisar eller andra och ta chansen att vara rövare, vittra, vätte eller varför inte skogsrå under en halv eller hel dag som omväxling till bylivet. Tag kontakt med Junkershåla eller anmäl dej som funktionär på webben. Sedan tar vi kontakt med dig och bestämmer tillsammans en lämplig uppgift beroende på önskemål, dag under lägertiden etc. Välkommen! Din insats är mycket värdefull för att genomföra programmet.

Frågor kring detta kan ställas till Junkers håla per e-post: junkershala@gmail.com

Äventyrarprogrammet

Äventyrarna kommer att få välja vilka aktiviteter de vill göra på lägret. Bland de valbara aktiviteterna finns Munkvandring, Bergsklättring, Kajak, Simborgare, Fiske, hantverk, Första Hjälpen, Mountainbike, Viltkunskap, Fästningsäventyret, Orientering, Radio och Kastmaskin. Löpande under hela veckan finns även Skagas utmaning!

Kolla in vilka programaktiviteter som finns på hemsidan. Fundera på vilka saker ni vill göra i första, andra och tredje hand och fyll i era önskemål. Vi vill ha era önskemål om aktiviteterna så fort ni anländer till DUST, senast lördag kl 17. Vi vill även veta erat patrullnamn och hur många ni är.

För mer information – se HÄR!

Utmanarprogrammet

Utmanarnas program kommer bestå av obligatoriska moment blandat med valbara aktiviteter, allt utifrån medeltidstema.

Håll utkik i era mailboxar efter info om utmanarprogrammet på DUST. En enkät kommer att skickas ut där ni får välja minst 5 aktiviteter.

Gemensamma aktiviteter

Kvar från tidigare DUST-läger är Folkräkningen (nu sammanslagen med Stjärnkvällen) och Marknadsdagen.

Folkräkningen är den kväll där scouterna har möjlighet att själva uppträda inför hela lägret. Nytt för i år är att vi först kommer att genomföra en uttagning häradsvis. Har ni några scouter som skulle vilja uppträda? Se till att påbörja förberedelserna redan nu!

På Marknadsdagen har byn möjlighet att tjäna DUSTaler genom att ordna med en aktivitet på Marknaden. Det kan vara allt från pilkastning, boll i hink, ansiktsmålning, spa, karuseller mm. Kåren förbereder aktivitet hemma eller på lägret utifrån ambitionsnivå.

Mer info om Folkräkningen och Marknadsdagen finns HÄR.

 

Vi ser fram emot ett roligt, spännande läger som vi planerar, genomför och upplever – TILLSAMMANS!