Upptäckare – program


Här finns information för dig som är Upptäckare, samt till dina ledare.

Ladda ner informationen nedan i en PDF >>
Karta för upptäckarnas aktiviteter >>

Hej och välkommen!

Hoppas att resan gått bra och att ni hittat till er by. När ni kommit tillrätta hoppas jag att denna information kan vara till nytta för alla upptäckare och deras ledare, mitt Junker Jägares byfolk.

Ledarträff i Junker Jägares tält på programtorget

Tid: Lördagen den 30 Juli klockan 21.30 – Ta med kåsa!

För häradshövdingar och upptäckarledare. Vi kommer att presentera oss själva och inte minst lägerprogrammet för upptäckarna. Se till att så många som möjligt kommer, helst alla. Gå i omgångar om det behövs.

Den typiska upptäckarpatrullen

Er upptäckarpatrull bör bestå av fyra till sju scouter. Detta är det antal som aktiviteterna är anpassade för och det antal som gör att alla upptäckare får mest ut av varje spår. Varje patrull måste ha ett patrullnamn, helst ett patrullrop och förhoppningsvis också en
patrullflagga.

Styrkebesked från Junkers byfolk

Ett styrkebesked per by lämnas ifyllt snarast, gärna vid första byledarsamlingen, eller allra senast lördag 30/7 21.30 till Junker Jägares stab i Junkerstält på Programtorget.

För att skapa bästa möjliga förutsättningar för ett bra program under lägret, undvika missförstånd och väntan, samt verifiera våra antaganden om antal och patrulluppdelning ber vi varje by med upptäckare att fylla i följande uppgifter om sina upptäckare och lämna till Junker Jägares stab i Junkers tält på programtorget.

Ladda ner dokumentet för utskrift >>

Kompletterande funktionärsbehov

För att genomföra de olika aktiviteterna kommer vi att behöva hjälp av er byledare under veckan. De funktionärer vi har ansvarar för att allt finns på plats för aktiviteterna, men vi måste komplettera med fler rövare och troll.

Vi kommer därför att gå igenom bokning av funktionärer. Bokningen sker per aktivitetsdag alternativt programpass (halvdag). Det är alltså fullt möjligt att ställa upp under en dag eller några pass som omväxling till bylivet. Diskutera gärna med ledarna på byn innan ledarträffen så går det snabbare. Alla instruktioner och ev. utklädningskläder som krävs som funktionär kommer givetvis att tillhandahållas av oss i Junker Jägare stab. Ingen planering krävs!

Junkers kulsystem

För att göra det konkret och påtagligt att patrullerna i byn genomfört, lärt från och upplevt de olika aktiviteterna under lägret har Junkers Jägare ett eget kulsystem. Varje spår har sin egen färg på kulorna:

Trollstigen – vit
Fatabursleden – gul
Roddarringen – grön
Rövarstråten – brun
Vattenpasset – röd

1 liten kula delas ut per spår och patrull. När samtliga patruller i byn har genomfört en viss aktivitet kommer byansvarige för upptäckarna till Hålan och får då en större kula i samma färg. Samtliga kulor, stora som små, placeras på ett (så småningom färgglatt) halsband som bärs av den upptäckaransvarige. Rövarstråten kan, beroende på hur bra patrullen förvarar sina kulor, ge mer än en kula.

Programinformation

Nedan finner du en kortfattad, skriftlig information om varje aktivitet som ingår i upptäckarprogrammet för DUST22. Notera speciellt den utrustning som krävs på vissa aktiviteter. För samtliga aktiviteter gäller kläder efter väder samt att en fylld vattenflaska skall tas med av varje scout. Minst en ledare per by måste medfölja scouterna på varje aktivitet. Ledaren medföljer sista patrullen om byns patruller genomför aktiviteten patrullvis.

📍Trollstigen
Vättar, älvor, troll. Alla väntar de i skogen på att just du skall komma förbi. Då är det bra att känna till vilka de är, och vad deras avsikter egentligen är. Trollstigen ger dig en grundplåt av kunskap om skogens väsen. Denna kunskap skall du lägga på minnet. Den kan nämligen visa sig mycket värdefull när det är dags att dra ut på den stora Rövarstråten

Utrustning: Kniv samt penna skall medtagas på Trollstigen.

📍Fatabursleden
Vi tar oss tillbaka till medeltiden och lär oss lite om hur självhushållningen gick till. Scouterna får vid kontrollerna lära sig hur man jagar och hur man maler säd. I Tuvas kök får vi lära oss hur osttillverkning går till. Vi se hur man lagar till gröt. Gröten åt man och en del använde man till grötomslag. Vet Du inte vad grötomslag är, ja då är det perfekt för Dig att gå Fatabursleden. Hur man får färg på garnet och vi har även lite ull som scouterna kan spinna av. När man blev sjuk på medeltiden kunde man inte gå till läkare, och apoteket var inte uppfunnet. Då hängde det på familjen att samla örter och andra växter som man använder då familjemedlemmarna blev sjuka.

📍Roddaringen
På väg till Ösjönäs gömde Junker jägare en del utav sitt byte ute på en ö i lilla Trehörningen. Uppdraget är att hämta hem bytet och överlämna den till någon av Junkers närmaste förtrogna som sedan skall föra det till Junker. De kommer att träffa på en del människor under vägen som hjälper dem framåt.

📍Kämpaleken
Att tävla gillar Junkers Jägare. Patrullerna testas i olika grenar och de snabbaste patrullerna gör i slutet av veckan upp i en final.

📍Rövarstråten
Över stock och genom trånga passager mellan de enorma stenblocken i Tivedens nationalpark, där går Rövarstråten, Junkers byfolks stora prövning. Under en heldag tar ni er fram i skogen. Själva är ni dock inte. I skogen finns även allehanda väsen. Den som lyssnat och lärt på Trollstigen har därför mycket bättre chanser att klara sig helskinnad.

Utrustning: Med på Rövarstråten skall medföras regnkläder och kraftiga skor. Gemensamt skall patrullen ta med enklare sjukvårdsutrustning. Lunchpaket och dricksvatten kommer också att finnas på lunchplatsen.

📍Aktivitetslådorna
Har ni en stund över och inte riktigt vet vad ni ska hitta på? Kom och låna en aktivitetslåda i Junkers tält på programtorget. Det finns allt ifrån kubb och bollar till knoprep och scouthandböcker. Instruktioner och material finns i lådan, utför aktiviteten gör ni själva. Dyrare förbrukningsmateriel, till exepmel för hantverk, köper ni till självkostnadspris när ni hämtar lådan.

📍Vattenpasset med kanot
Läger vid en sjö innebär givetvis möjlighet att få paddla kanot. På vattenpasset med kanot kommer ni att få lära er det man behöver veta för att säkert kunna paddla en kanot. Ta gärna med badkläder och handduk. Flytvästar kommer att finnas vid aktiviteten. Observera att simkunnighet 200 meter är ett krav för att få paddla. Kårledaren ansvarar för att alla som släpps ut i kanot har nödvändig simkunnighet.

📍Hantverk
Junkers byfolk måste vara skickliga hantverkare för att klara livet Tivedens skogar. I hantverksbyn får ni prova olika typer av hantverk. Kanske finns möjlighet att göra en sölja till scouthalsduken istället för den som tappades bort? Till hantverksaktiviteten är det bra att ha med sig sittunderlag samt en hajkbricka om man har.